Syystyöt omalla tontilla

Muistathan risujen, lehtien ja muiden puutarhajätteiden oikeat paikat kaupunkialueella.

Syksyllä moni siivoa tontiltaan risut, lehdet ja muut puutarhajätteet. Muistathan, että jätteille on oma paikkansa. Niitä ei saa viedä lähimetsään, puistoihin, tyhjille tonteille eikä alueellisiin Rinki-kierrätyspisteisiin.

Kompostoi tai silppua lehdet

Suositeltavin tapa hankkiutua eroon puutarhajätteestä on kompostointi. Lehtikompostista ei tarvitse tehdä kompostointi-ilmoitusta toisin kuin elintarvikebiojätteen kompostoinnista. Jos lehdet eivät mahdu kompostiin, ne voi viedä jätteidenkäsittelyalueelle. Kotitalouksille puutarhajätteen vieminen Kapulaan on maksutonta.

Helppo tapa vähentää lehtiä on hurauttaa niiden päältä nurmikonleikkurilla. Silputut lehdet maatuvat paremmin talven aikana eivätkä lennä naapurin puolelle. Lehtiä voi haravoida myös katteeksi pensaiden alle tai kasvimaalle. Kun ripottelee lehtien päälle vähän multaa, niin tuuli ei puhalla niitä pois. Lehdet ovat hyvää maanparannusainetta, josta myös maaperäeläimet tykkäävät. Syksyn lehtien hyödyntäminen omassa pihassa onkin järkevää.

Ennen talven tuloa piha on hyvä muutoinkin siivota. Silloin tavarat eivät haittaa lumitöitä eivätkä rumenna näkymää tieltä tai naapurista päin. Lehdettömät puut ja pensaat paljastavat pihan ohikulkijoille.

Isommat puutarhajätteet Kapulaan

Risut, kannot ja isommat haravointijäte-erät kuuluvat Kapulan jätteidenkäsittelyalueelle. Kotitalouksien puutarhajätteen vieminen Kapulaan (Kapulasillantie 2, 05880 Hyvinkää) on maksutonta. Palvelu kuuluu jätehuollon perusmaksun maksaneille.

Katso tarkemmat tiedot Kapulan sivuilta:
www.kiertokapula.fi/jatteiden-vastaanotto/jatteidenkasittelyalueet/kapula-hyvinkaa/

Kadun sadevesikaivon ritiläkannen puhdistaminen

Muistathan myös, että talon edessä menevän kadun tai tien sadevesikaivon ritiläkannen puhdistaminen lehdistä on tontin omistajan vastuulla.

Tonttirajat ylittäneille korjauspyyntö

Kaupunki lähettää loppuvuoden aikana korjauspyynnön tonttirajansa ylittäneille asukkaille.

Voit tarkistaa kiinteistörajat Hyvinkään kaupungin karttapalvelusta: https://kartta.hyvinkaa.fi/. Ilmakuvat näet valitsemalla ”Ortoilmakuvat 2023” ja kiinteistön rajat saat näkyviin kohdasta ”Kiinteistöt -> kiinteistörajat viivoina”.

Jos rajapyykit eivät ole näkyvillä, voit tilata rajapyykkien näkyvöittämisen ja rajankäynnin mittauspalveluista. Palvelu on maksullinen. Laskutus tapahtuu mittauspalveluiden taksan mukaan.

Syyslehdet nurmikolla.

Päivitetty 14.11.2023