Hyvinkään kaupunki tiedottaa
15.11.2021

 

Muistathan Hyvinkään kaupungin liukkausvaroituspalvelun talvikaudelle 2021-2022

Hyvinkään kaupungilla on viimevuotiseen tapaan käytössä Ilmatieteen laitoksen liukkausvaroituspalvelun. Palvelun voi tilata tekstiviestillä ja palvelussa voi määritellä, haluaako varoitusviestin heti meteorologin tehtyä sen vai esimerkiksi vain klo 9-21 välisenä aikana.

Palvelun käyttöönotto

Palvelun voit tilata lähettämällä viestin: jalankulku välilyönti hyvinkää numeroon 16167 eli jalankulku hyvinkää. Kaupunginnimi toimii, mutta kaupunginosa ei.

Oletuksena viestit lähetetään heti, kun meteorologit tekevät sen. Jos haluat vastaanottaa viestejä esimerkiksi vain klo 9-21, niin lähetä viesti: jalankulku välilyönti hyvinkää välilyönti 9 välilyönti 21 eli jalankulku hyvinkää 9 21. Tällöin palvelu lähettää esimerkiksi kello 3 tehtävän varoituksen kännykkään vasta klo 9. Kannattaa valita tämä vaihtoehto, jos ei halua yöllä viestejä.

Palvelun voit lopettaa lähettämällä viestin: jalankulku välilyönti sulje numeroon 16167 eli jalankulku sulje.

Mistä palvelussa on kyse?

Ilmatieteen laitoksen palvelussa palveluun liittyneille lähetetään tekstiviesti, kun jalkakulkuväylät ovat yleisesti erittäin liukkaita tai muuttuvat liukkaiksi. Viestejä tulee korkeintaan 3 vuorokaudessa. Palvelun käyttäjä rekisteröityy itse lähettämällä tekstiviestin palvelunumeroon. Jos on jo aikaisemmin liittynyt palveluun, ei siihen tarvitse liittyä uudelleen.

Ilmatieteen laitoksen varoitukset perustuvat kelimalliin, joka on kehitetty tiesäämallista jalankulkuväylille sopivaksi yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa.

Kyseessä on siis ennuste, eikä vallitsevan tilanteen arvio. Malli määrittelee jalkakäytävien ja muiden jalankulkualueiden olosuhteita: onko niillä jäätä, vettä, lunta tai kuuraa.

Erittäin liukasta on tyypillisesti, kun jään päällä on vettä tai lunta tai niitä sataa jään päälle. Erittäin liukasta voi syntyä vilkkaasti kuljetuille alueille myös tamppaantumalla, kun pakkanen on heikkoa ja lunta sataa kohtuullisen runsaasti. Myös auraamalla voidaan saada aikaiseksi pettävän liukasta.

Erittäin liukkaat kelit vaativat pitävien kenkien lisäksi myös apuvälineitä kuten nastakenkiä tai liukuesteitä. Silloin on syytä myös varata aikaa matkaan enemmän ja keskittyä kävelemiseen.

Hyvinkäällä erittäin liukkaita tilanteita talven aikana keskimäärin noin 20 päivänä

Varoituksia annetaan, kun yleisesti on erittäin liukasta. Paikallista liukkautta on jossain lähes päivittäin talviaikaan. Hyvinkäällä erittäin liukkaita tilanteita on talven aikana noin kahtenakymmenenä päivänä, mutta määrä vaihtelee paljon talven säiden mukaan.

Päivitetty 15.11.2021