Hyvinkään keskustan elinvoima kasvussa

Hyvinkään keskustan elinvoima jatkaa positiivista kehityskulkuaan myös tänä vuonna. Tämän osoittaa vuosittain toistettava elinvoimalaskenta, jossa seurataan keskustan liikehuoneistojen käyttöä.

- Elinvoimainen kaupunkikeskusta on jokaiselle kaupungille tärkeä käyntikortti. Hyvinkäällä muutaman keskeisen, jo jonkun aikaa tyhjillään olleen liiketilan täyttyminen, kivijalkakaupan laajempi virkistyminen ja keskustan alueella tapahtunut rakentaminen sekä vilkas tapahtumatarjonta luovat uutta toimintaa ja pitävät keskustan elävänä. Hyvinkään keskusta on elinvoimainen myös silmämääräisesti tarkasteltuna verrattuna moneen vastaavankokoiseen kaupunkiin. Kesällä muiden muassa terassit ja monipuoliset tapahtumat lisäävät liikettä ja asiointia keskustassa, toteaa Hyvinkään elinkeinopäällikkö Jyrki Käki.

 Hyvinkään keskustan elinvoimaa on seurattu keskustojen elinvoimalaskentamenetelmällä vuodesta 2016 alkaen. Tänä keväänä laskentatiedot on kerätty 37 kaupungista. Tiedot ilmenevät valtakunnallisen Elävät Kaupunkikeskustat ry:n toukokuun lopulla julkaisemasta tiedotteesta.

Keskustan elinvoiman indeksinä käytetty elinvoimaluku on Hyvinkäällä noussut kahtena vuonna peräkkäin (+0,6 % molempina vuosina). Tätä ennen elinvoimaluku laski useana vuonna peräkkäin, minkä vuoksi pidemmän aikavälin muutosluku on edelleen miinusmerkkinen. Elinvoimaluvun nousua Hyvinkäällä selittää nyt erityisesti tyhjien liiketilojen väheneminen.

- Hyvinkää on hyvä esimerkki muillekin, sillä kaupunki on keskittänyt kaupalliset palvelut tiukasti keskustaan. Lisäksi keskustaa on kehitetty asumisen paikkana ja keskustan asukasluku on noussut”, kertoo elinvoimalaskennan toteuttanut keskusta-asiantuntija Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy:sta.

Tänä vuonna elinvoimavertailussa kiinnitettiin huomiota pandemia-ajan ylitykseen (2019–2022). Tulokset näyttävät, että keskustojen keskimääräinen elinvoima laski pandemian aikana, mutta viimeisen vertailuvuoden jaksolla elinvoiman lasku oli hieman alempi kuin edellisvuosina koettu. Keskustat hiljenivät pandemia-aikana etätöiden ja verkko-ostamisen lisääntymisen vuoksi.

Korona-aikana erikoistavaraliikkeet ovat vähentyneet, mutta kahviloiden ja ravintoloiden määrä on säilynyt monissa kaupungeissa lähes ennallaan, myös Hyvinkäällä. Hyvinvointi- ja kauneusalan liikkeitä on tullut keskustoihin lisää – näin on tapahtunut myös Hyvinkäällä.

Hyvinkään keskustan kauppakeskuksissa ja kivijalkaliikehuoneistoissa sijaitsee yhteensä noin 110 kauppaa, 70 kahvilaa ja ravintolaa, 120 kauneus- ja hyvinvointipalveluiden liikettä, 80 muuta kaupallista palveluliikettä ja noin 60 toimistoa.

 

 

 

Päivitetty 13.6.2022