Hyvinkään kaupungin ympäristökeskuksen tiedote 

Hyvinkään ilmanlaatua seurataan

Hyvinkään kaupungin ilmanlaatua seurataan siirrettävällä mittausasemalla määräajoin osana Uudenmaan ilmanlaadun seurantaa. Hyvinkään ilmanlaatua mitataan vuonna 2021 osoitteessa Kauppalankatu 3. Mittausasema edustaa vilkasliikenteistä ympäristöä Hyvinkään keskustassa.

Keväinen katupöly on pääasiassa talven aikana syntynyttä autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Pöly nousee ilmaan kuivilta kaduilta liikennevirtojen ja tuulen nostattamana. Tällöin hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna. Pölyä on yleensä eniten ilmassa maalis–huhtikuussa, mutta pölyisyys vaihtelee sään mukaan.

Katupöly aiheuttaa ihmisille haittaa ja ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää. Katupölylle erityisesti herkkiä ovat astmaatikot ja pienet lapset.

Hyvinkään kaupunki pyrkii pienentämään keväistä ilmanlaatuongelmaa poistamalla katujen hiekoitushiekan mahdollisimman tehokkaasti sääolosuhteiden mukaan.

Voit seurata Hyvinkään ilmanlaatua täältä: https://www.hsy.fi/ilmanlaatu-ja-ilmasto/ilmanlaatu-uusimaa/uudenmaan-siirrettava/

 

 

Hyvinkään kaupunki, Tekniikka ja ympäristö, Ympäristökeskus

 

Päivitetty 30.3.2021