Hyvinkääläisten veistosten mittava kunnostusprojekti alkaa

Hyvinkäällä käynnistyy vuoden 2022 aikana ennennäkemätön kunnostusprojekti, kun kaupungin eri toimijat yhdistävät voimansa kaupungin julkisen taiteen kunnostamiseksi. Mukana ovat Hyvinkään taidemuseo, tekninen keskus, tilakeskus sekä viestintä.


Liikettä tilassa
Kuvassa: Antero Ruotsalaisen Mantelipuistossa Kirkkarissa sijaitsevan Liikettä tilassa -teos


Hyvinkäällä on pitkät juuret taidekaupunkina, ja taidetta löytyy myös paljon puolijulkisista tai julkisista sisätiloista sekä ulkoa kaupunkitilasta. Julkisen taiteen kautta taidemuseon toiminta jättääkin jälkensä rakennettuun ympäristöön ja ihmisten jokapäiväiseen elämään.                

Keskeisellä paikalla Hyvinkään kirjastoaukiolla sijaitsevat esimerkiksi Mauno Oittisen Hitsaajat (1959–1962) ja Tapio Junnon tekemä taiteilija Helene Schjerfbeckin muistomerkki Ovi (1998). Kuvanveistäjä Terho Sakin teoksia on useassa paikkaa ympäri kaupunkia. Yksi kaupungin rakastetuimpia veistoksia on Pirkko Nukarin Sirkuskarhu (1977) eli pieni mopoileva karhu Jussintorilla Museokeskus Taikan edessä.

Julkisen taiteen yksi olennainen piirre on se, että se on kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa. Se ei edellytä pääsymaksuja tai aukioloaikoja vaan levittäytyy jokaisen vapaasti koettavaksi osaksi arkiympäristöämme. Se tuo taideteokset kaikkien koettavaksi ja tekee kaupunkitilasta viihtyisämpää.

Ulkona sijaitseva taide on kuitenkin säiden armoilla kesät talvet. Teokset kuluvat ja muuttuvat helpommin tai niihin voi kohdistua ilkivaltaa. Patsaat ja muut julkiset taideteokset tarvitsevat säännöllistä kunnostusta ja korjausta. Niitä myös joudutaan välillä siirtämään, kuten kävi Anneli Sipiläisen teokselle Sisarukset (1977). Veistos siirrettiin viime vuonna Hyvinkään yhteiskoulun rakennuksen edestä Kipinä-talon pihaan, kun koulu muutti sinne.

Tänä vuonna kaupungin kunnostuslistan kärkeen on päässyt Ossian Donnerin obeliski eli Jarl  Eklundin ja Gerda Qvistin Villateollisuuden muistomerkki (Ossian Donnerin obeliski, 1956). Myös Osmo Valtosen Papyrus-veistos (1984) terveysaseman pihassa kunnostetaan, ja Antero Ruotsalaisen Mantelipuistossa Kirkkarissa sijaitsevan Liikettä tilassa -teoksen (1974) vesielementtien kuntoon saattamista tutkitaan.

Yhteistyö taideteosten ja muistomerkkien kunnostamisen parissa jatkuu myös tulevaisuudessa, mikä takaa julkisten veistosten ja muistomerkkien säilymisen myös seuraaville sukupolville.

Julkisiin veistoksiin ja muistolaattoihin voi tutustua tästä linkistä..

Päivitetty 13.5.2022