Kirjasto

Mobiilikirjasto

Ratamokirjastot ovat ottaneet käyttöön Axiell Mobiilikirjasto -sovelluksen. Mobiililaitteelle ladattavaan sovellukseen kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Mobiilikirjastossa voi tarkastella ja uusia lainoja, tehdä hakuja ja varauksia sekä tarkistaa kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat. Mobiilikirjastosta löytyy myös sähköinen kirjastokortti. Kirjaston henkilökunta auttaa tarvittaessa sovelluksen lataamisessa ja käytössä.

kuvassa vihreä tietokone Syksyn digipajat

Kirjasto järjestää syksyllä 2022 digipajojen sarjan, jossa tarjotaan tietoa ja opastusta erilaisiin digitaalisen maailman asioihin ja palveluihin vasta-alkajille tai vain vähän asiasta tietäville. 

Digipajat pidetään ryhmätila Antonissa klo 13-15. Luennoitsijoina ovat kirjastolaisten lisäksi Enter ry:n vapaaehtoiset sekä joidenkin verkkopalveluiden osalta kyseistä palvelua tuottavan tahon edustaja. Aiheet ja ajat löytyvät täältä.

Kuvassa on Hyvinkään ympäristönsuojelyhdistyksen logo. Koivunlehti, jonka alla lukee Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys.Tärkeät luontoteokset

Tänä syksynä ryhmätila Antonissa on Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen haastattelusarja: "Minulle tärkeät luonto-/ympäristöteokset". Tunnetut hyvinkääläiset kertovat heille tärkeistä luontoteoksista. Vapaa pääsy, tervetuloa!

  • To 6.10. klo 18 Mika Lavia, Hyvinkään kaupungin ympäristötoimenjohtaja
  • To 27.10. klo 18 Kaisu Paavilainen, Hyvinkään kuvataidekoulu Artun kuviksen rehtori
  • To 1.12. klo 18 Johanna Luukkonen, Hyvinkään kaupunginjohtaja

Kuvassa on oviaukossa kaksi naista, jotka pitelevät oppimisen olohuoneen mainosta käsissään.Oppimisen olohuone

Parittomilla viikoilla ma 10.10. alkaen klo 14-16 ryhmätilassa pidetään oppimisen olohuone, jota vetävän Nurmijärven Klubitalon opintovalmentajat. Kyseessä on Erilaisten Oppijoiden Liiton toimintamalli, jossa aikuisille (18-65v) tarjotaan matalan kynnyksen ohjausta oppimisessa ja perustaidoissa kuten matematiikassa, lukemisessa, kirjoittamisessa ja digitaidoissa. Oppija määrittää itse taidot ja tavoitteet, mitä haluaa saavuttaa. Mitään diagnoosia oppimisvaikeuksista ei tarvita. Tervetuloa!

Kuvassa on Hyvinkään Kirjastoaukiolla oleva metallinen Hitsaajat-patsas.Kulttuuriperintöiltamat 10.10.

Ma 10.10. klo 17-18.45 ryhmätila Antonissa on kulttuuriperintöiltamat. Tilaisuuden järjestävät Helsingin ja Hyvinkään kaupunginmuseot. Kahvitarjoilu ja vapaa pääsy, paikkoja rajoitetusti. Tervetuloa!

Ohjelma

  • Klo 17.00 Esittely: asiantuntijat ja heidän tarjoamansa palvelut Hyvinkään alueella sekä Hyvinkään kaupunginmuseon tervehdys
  • Klo 17.15 Miten haen entistämisavustuksia vanhan taloni korjaamiseksi? Parhaat vinkit Museoviraston ja ELY:n syksyn hakukierrokselle
  • Klo 17.50 Arkeologinen kulttuuriperintö Hyvinkäällä ja Adoptoi monumentti -toiminta
  • Klo 18.30 Kysymyksiä, keskustelua

Kuvassa on kuusi saparopäisen tytön piirrettyä kasvokuvaa. Tytöllä eri ilmeistä kuvissa.Sarjakuvatyöpaja 11.10.

Ti 11.10. klo 16-18 kaikille avoin tyttöjen päivän sarjakuvatyöpaja ryhmätila Olgassa. Tervetuloa!

Vapaaehtoistoiminta kirjastossa

Tule tiistaina 18.10. klo 13-15 pääkirjaston ryhmätila Antoniin kuulemaan, miten voit tehdä vapaaehtoistyötä yhteistyössä kirjaston kanssa. Vapaaehtoiset voivat mm. auttaa lastenosastolla, digiopastuksissa tai käydä lukemassa palvelutaloissa/hoitokeskuksissa vanhuksille. Mielellään etukäteisilmoittautuminen sähköisellä lomakkeella. Henkilökunta auttaa tarvittaessa. Tervetuloa!

puolukkapensasIkinuorten iltapäivät Syksy 2022

Kirjavirkut-lukupiiriin osallistujamäärä on tämän syksyn osalta täynnä. Lisätietoja Kirstiltä kirsti.ahlsten(at)hyvinkaa.fi. Tarkemmat tiedot ajankohdista ja kirjoista kirjaston tapahtumakalenterissa ja ohjelmaesitteessä.

Kirjailijavierailuihin ja joihinkin muihin tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautumislomakkeeseen tulee linkki tälle sivulle aina pari viikkoa ennen vierailua. Tapahtuman tullessa täyteen voivat muutamat ensimmäiset jäädä jonotuslistalle. Tapahtumat pidetään pääasiassa pääkirjaston Anton-ryhmätilassa, poikkeukset näkyvät ohjelmaesitteessä. Esitteitä on jaossa myös kirjaston toimipisteissä.

Kirjastoasiakkaille ryhmävierailu Museokeskus Taikassa  tiistaina 11.10. klo 13. Museonjohtaja Tuomas Ravea esittelee näyttelyt Haavoitettu maa ja Tie taivaan sineen ryhmällemme. Kokoontuminen on Taikassa. Ilmoittautuminen vierailulle tapahtuu sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Museovierailuun osallistuvat pääsevät mukaan ilman sisäänpääsymaksua. Kirjaston henkilökunta auttaa ilmoittautumisessa tarvittaessa.

Kuvassa on värikäs keskeneräinen kudin.Tarinavyyhti

Tarinavyyhti kokoontuu syksyllä pääkirjaston ryhmätila Antonissa keskiviikkoisin 7.9., 5.10., 2.11. ja 7.12. klo 18-19.30. Tule tekemään käsitöitä ja kuuntelemaan novelleja. Tuo oma käsityösi mukaan tai neulo lahjoitetuista langoista lämpimiä lahjoja Punaiselle Ristille. Voit tulla myös vain kuuntelemaan paikalle. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista.

Viimeisellä kerralla 7.12. on hieman erilainen ilta. Silloin tulee Tarinavyyhdin ja Ikinuorten iltapäivien yhteiseksi kirjailijavieraaksi Anna-Mari Kaskinen. Siihen on ilmoittautuminen nettilinkin kautta 23.11. lähtien.

konsoliohjain

Peli-illat

Ke 7.9., ke 5.10., ke 9.11. ja ke 7.12. klo 17–19.
Tule pelaamaan PS4- ja retronintendo-konsoleilla Hyvinkään pääkirjaston nuorten monttuun. Mukana tietty myös lautapelejä. Kaikenikäiset ovat tervetulleita pelaamaan!

Kuvassa on nurmikolla viltillä neljä tyttöä, jotka ovat kukin pukeutuneet lukemansa tyttökirjaklassikon päähenkilöksi.Tyttökirjaklassikoiden loppuhuipennus 12.10.

Ke 12.10. klo 18 Jokela-talon Jokela-salissa järjestetään Hyvinkään ja Tuusulan kirjastojen yhteisen Tyttökirjaelämää - sukupolvet kohtaavat -hankkeen loppuhuipennus "Iris rukasta Ingallsin Lauraan". Teatteri Sisar johdattaa yleisön tyttökirjaklassikoiden maailmaan. Keskustelemassa historioitsija Anu Lahtinen, kirjastonhoitaja Leena Lehto ja tyttökirjatutkija Sara Kokkonen. Tervetuloa! 

Kuvassa on lukuloman logo kirjasaaren päällä on nähtävyyksiäSyyslomaohjelmaa pääkirjastossa

Luvassa on sadun päivän viettoa, leffanäytöksiä ja itsenäisesti suoritettavia tehtäviä. Katso tarkemmin ohjelma lastenosaston sivuilta.

Kuvassa on monivärinen spiraali.Näyttelyt

27.9.-13.10. FORM - Hanna Tyrni art taidenäyttely

lohikäärme4.jpgSatutunnit

Iltasatutunnit:
Tiistaisin klo 18.00 seuraavina päivänä: 6.9., 13.9., 20.9., 27.9., 4.10., 11.10., (syyslomaviikolla ei satutuntia) 25.10., 1.11., 8.11., 15.11., 22.11., 29.11., 13.12.

Satutunnit koti-ja perhepäivähoidossa oleville lapsille:
keskiviikkoisin klo 9.30
7.9., 21.9., 5.10., 2.11., 16.11., 30.11. ja 14.12.

Satutunti pidetään pääkirjaston ryhmätila Antonissa. Tervetuloa!

Unelmapuun toiveita 2022_120.jpg

Unelmapuun satoa

Keväällä 2022 kirjaston asiakkaille järjestettiin oma kuulemispäivä eli Unelmapaja. Lue lisää, millaisia toiveita Unelmapuuhun ripustettiin ja kuinka niihin on pyritty vastaamaan.

Kuvassa on liehuva Suomen lippu. Piirretty kuva.Suomipiiri

Suomipiiri pidetään ryhmätila Antonissa joka torstai 8.9.-15.12. klo 12-13.45 (ei syyslomaviikolla 20.10.). Vapaaehtoiset opettavat suomen kieltä sekä kertovat suomalaisista tavoista ja kulttuurista.

Siskot ja Simo -keräys 1.8.-28.10.

Hypistelymuhveja palvelutalojen vanhuksille voi tuoda Hyvinkään pääkirjaston ala-aulassa sijaitsevaan laatikkoon.

Kuvassa sinisellä ja punaisella ilmaan hyppäävien ihmisten siluetteja. Alla lukee isoilla kirjaimilla punaisella elämyslainaus.

Elämyslainat

Hyvinkään pääkirjastosta on lainattavissa elämyslainoja. Voit lainata kausikortin Tahkon miesten (3 kpl) tai naisten kotiotteluihin (3 kpl). Lisäksi on elämyslainoja, joilla pääsee suunnistamaan Hyvinkään Rastin iltarasteille (2 kpl). Ala-aulassa olevalta elämyslainapöydältä löytyvä vastinlappu vaihdetaan varsinaiseen elämyslainakorttiin lainaustiskillä. Elämyslainan tietynlaiseen tapahtumaan voi lainata vain yhden kerran kaudessa. Laina-aika on 7 vrk. Elämyslainaa ei voi uusia tai varata. 

Kuvassa kädet ja tablettitietokone

Digitalkkarin palvelut

Digitalkkari ottaa ajanvarausasiakkaita ma-pe 13.00-15.45 välillä. Edellytämme myös asiakkaalta kasvomaskin käyttöä ja annamme vain yksilöohjausta.

Ajan voit varata kirjaston asiakaspalvelusta 019-459 2422. 

Kuvassa kukkivat omenapuut ja niiden takana oleva Hyvinkään pääkirjasto.Uutiskirje

Hyvinkään kirjasto julkaisee noin kerran kuussa ilmestyvää sähköpostiuutiskirjettä, missä kerrotaan oleellisimmat ajankohtaiset kirjastoasiat. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi tästä

Jos et vielä ole uutiskirjeen tilaaja: voit lukea uusimman uutiskirjeen tästä.

PressReader käytettävissä etänä

PressReader-lehtienlukupalvelua voi nyt käyttää myös muualla kuin kirjastossa. Palveluun kirjaudutaan sisään kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Klikkaa sivustolla hahmon kuvaa ylhäällä oikealla, sitten nappia "Library or Group" ja hae listasta "Ratamo Libraries". Käyttöohjeita

Kuvassa mediataitoviikon logo; puu, joka muodostuu värikkäistä kukista.

Finna-verkkokirjaston opastusvideoita

Nurmijärven youtubesta löytyy Ratamon yhteisen Finna-verkkokirjaston opastusvideoita.

1. osa: Kirjautuminen Ratamo-Finnaan

2. osa: Omien tietojen käsittely ja lainojen uusiminen 

3. osa: Varausten tekeminen 

4. osa: Haku

lukuneuvontaa

Luku- ja musaneuvontaa

Jos etsit uutta luettavaa tai kuunneltavaa, kokeile lukuneuvontaa ja/tai musaneuvontaa. Täytä lomake ja tilaa noudettava aineistokassi tai lista sähköpostiisi! Ylläolevista linkeistä pääset palveluihin. Kirjalista lähetetään 2-3 viikon kuluessa sähköpostiisi tai lukuneuvoja ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse.

Kuvassa on nainen ison popcorn-astian kanssa.

Kirjastokino

Ilmainen kotona käytettävä Kirjastokino-palvelu on tarjolla Ratamo-kirjastojen asiakkaille. Kirjastokinossa voit katsella elokuvia, tv-sarjoja, dokumentteja, konserttitaltiointeja... Aineistoa on niin lapsille kuin aikuisillekin. Samaa elokuvaa voi katsoa useampi asiakas yhtä aikaa. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Tutustu Kirjastokinoon osoitteessa www.kirjastokino.fi

Piirroskuva kirjahyllystä

Lukuvinkkeli-kirjablogi

Kirjaston Lukuvinkkeli-blogista löydät paljon kirjastolaisten kirjavinkkejä.

naxos-palvelun logo

Naxos-musiikin kuuntelupalvelut

Ratamo-kirjastojen asiakkaat voivat kotikoneiltaan käyttää musiikin kuuntelupalveluja Naxos Music Librarya ja Naxos Music Library Jazzia. Palvelu toimii myös mobiilisovelluksena. Naxosta pääset kuuntelemaan netissä kirjastokortin numerolla. Muistathan kirjautua ulos lopetettuasi kuuntelun, niin myös muut pääsevät käyttämään palvelua (kirjastolla on rajallinen määrä kuuntelulisenssejä).

kuva rockway.fi -logosta

Rockway-musiikkikurssit netissä

Kirjaston asiakkailla on hyödynnettävissään Rockway-musiikkikursseja. Palvelun internetsivulle kirjaudutaan kirjastokortin numerolla. 22.2.2021 lähtien palvelu vaatii lisäksi vähintään 8 merkkiä pitkän salasanan, minkä käyttäjät lisäävät itse Rockway-palveluun. Lisäksi pitää rekisteröityä, jotta kursseja pääsee lainaamaan. Rockway saattaa käyttää yhteystietoja markkinointiin.

kuvassa piirroskuva metsästäKirjastoketun aikamatka Hyvinkään historiaan

Lastenosasto on julkaissut 100-vuotiaan Hyvinkään kunniaksi Kirjastoketun aikamatkan. QR-koodien takaa löytyy kuvia ja videoita, joiden kautta pääsette paitsi sukeltamaan hauskasti Hyvinkään historiaan, myös oppimaan erilaisia asioita kirjastosta. Materiaalissa on käytetty Hyvinkään kaupunginmuseon kuva-arkistoa. Tästä pääset aikamatkalle.

Virtuaalikirjastovirtuaalikirjaston etusivu

Hyvinkään kirjaston ja Hyrian yhteistyöllä syntyneessä virtuaalikirjastossa voit seikkailla. Voit tutustua kirjaston tiloihin ja palveluihin virtuaalisesti. Jos olet käynyt kirjastossa lähiaikoina, huomaatko mitä siellä on muuttunut? Sisään pääset klikkaamalla viereistä kuvaa. Tervetuloa!

 Tietosuoja-asiat

Näistä linkeistä saat tietoa kirjaston asiakkaiden tietosuojaan liittyvistä asioista. Samat lähteet löytyvät myös esim. Hakemisto-sivulta kohdasta "tietosuoja".

Päivitetty 5.10.2022