Nyt on aika laittaa heijastimet heilumaan!

Lauantaina 1.10.2016 vietetään valtakunnallista heijastinpäivää ja sen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä avaamaan heijastinkausi. Liikenneturvan mukaan noin joka toinen suomalainen käyttää heijastinta. Ihan liian moni liikkuu ilman heijastinta.

Hyvinkäällä heijastinkampanjan kohderyhmänä on tänä vuonna nuoret. Nuorisopalvelut jakavat heijastimia yläkoululaisille välituntivierailuilla viikon 40 aikana. Heijastimia on jaossa myös nuorisotila Spotissa, joka sijaitsee kauppakeskus Willassa sekä nuorten kerhoissa.

Liikenneturvan #HEIJASTANSINUA -kampanjassa voi lähettää ystävälle heijastintervehdyksen (https://www.liikenneturva.fi/fi/kampanja/heijastansinua/etusivu) tai jakaa heijastinkuvia sosiaalisessa mediassa (http://www.liikenneturva.fi/fi/kampanja/heijastinkampanja-2015/heijastansinua).

Heijastimet kuluvat käytössä ja siksi huonokuntoiset kannattaa heittää pois ja hankkia uusi tilalle. Heijastinvalikoimasta löytyy monia erilaisia ja jokaisen tyyliin sopivia. Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Erilaiset heijastimet täydentävät toisiaan.

Heijastimen käyttö on tärkeää taajamissa. Helposti kuvitellaan, että katuvalot riittävät valaisemaan kadut riittävän hyvin, mutta sade tai sumu haittaavat näkyvyyttä ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot heikentävät autoilijoiden mahdollisuuksia havaita katua ylittäviä jalankulkijoita tai pyöräilijöitä. Näkymättömyyttä edesauttaa usein vielä pukeutuminen harmaisiin tai tummiin asuihin, jolloin sulaudut helposti taustaan ja olet yhtäkkiä liikkeelle lähtiessäsi yllätys autoilijalle. Ilman heijastinta liikkuvan riski joutua pimeällä onnettomuuteen on moninkertainen heijastinta käyttävään verrattuna. Heijastimen välähdys auttaa autoilijaa ennakoimaan tilannetta.

Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 40 - 45 metrin päästä, kun taas heijastimella varustettu kulkija voi näkyä jo 250-300 m päästä. Polkupyöräilijä etenee normaalivauhdissa 20 km tunnissa eli 6 metriä sekunnissa. Valotonta pyöräilijää on erittäin vaikea havaita ajoissa. Pyöräilijän ainoa keino tulla havaituksi on käyttää kunnollista ajovaloa ja varustaa pyörä tehokkailla heijastimilla.

Liikenne on yhteispeliä. Etenkin pimeällä liikuttaessa kaikkien liikkujien näkyminen ja nähdyksi tuleminen on ensiarvoisen tärkeää.

Seuraavilla vinkeillä lisäät itsesi ja muiden turvallisuutta:

Autoilija

  • Tarkista, että autosi valot, jarrut ja renkaat ovat hyvässä kunnossa.
  • Pidä autosi tuulilasi puhtaana ja naarmuttomana.
  • Käytä alempia ajonopeuksia.

 Polkupyöräilijä

  • Varusta polkupyöräsi tehokkailla heijastimilla eteen, taakse ja sivuille.
  • Pyörässäsi on oltava edessä valo. Takavalo ei ole pakollinen, mutta suositeltava.
  • Ennakoi muiden toimintaa. Käytä sellaista ajonopeutta, että hallitset pyörän yllättävissäkin tilanteissa.

Jalankulkija

  • Käytä tehokkaita heijastimia aina liikkuessasi pimeällä ja hämärällä

 24 Turvallista tuntia Hyvinkäällä
Liikenneturvallisuustyöryhmä

Lisätietoja:

https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/jalankulkijat/heijastin

Päivitetty 30.9.2016 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

LANGUAGE 
In English
По-русски

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

PL 86 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
kirjaamo@hyvinkaa.fi
    
Kartta Villatehtaan alueesta 

Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi
   
Avoinna:
ma-to klo 8-16, pe klo 8-15

   

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0