Teosten paikallistaminen

Tällä sivulla annetaan vinkkejä teosten - kirjojen, elokuvien, musiikkiaineiston jne. - etsimiseen kirjastosta. Esimerkit koskevat Hyvinkäätä, mutta samoja periaatteita voi soveltaa muissakin kirjastoissa asioitaessa.

Tiedot teoksesta

Kun olet Ratamo-tietokannasta löytänyt sopivan kirjan tai muun teoksen, on siitä hyvä ottaa muistiin seuraavat tiedot: osasto, sijainti (jos on ilmoitettu) hyllyluokka, tekijän nimi (erityisesti sukunimi) sekä teoksen nimi. Tarkista myös, että mikä toimipiste on kyseessä. Alla olevaan kuvaan on teostiedot-näkymästä poimittu kohdat, joista selviää kaikki tarvittavat tiedot. Tekijän nimi on kirjoitettu muodossa sukunimi, etunimi. Jos kyseessä on vaikkapa elokuva tai toimitettu kirja, ei tekijän nimeä näy tällä ruudulla eikä sitä myöskään tarvita teoksen hyllystä etsimisessä.

Kadonnut sisar  malli

Toimipiste

Ratamo-tietokanta sisältää tiedot Hausjärven, Hyvinkään, Lopen, Nurmijärven ja Riihimäen kunnankirjastojen aineistosta. Voit käydä lainaamassa aineistoa mistä tahansa näistä kirjastoista tai 2 € / laina hinnalla tilata ne kuljetettavaksi haluamasi kunnan kirjastoon. Tilauksen voi tehdä itse verkkokirjastossa valitsemalla seutuvarauksen ja noutopaikaksi halutun kirjaston ja toimipisteen alasvetovalikoista. Voit myös pyytää kirjaston henkilökuntaa tekemään varauksen sinulle.

Kuntien sisälläkin on eri toimipisteitä. Hyvinkäällä on pääkirjasto ja Hakalan kirjasto. Nurmijärvellä pääkirjasto, Klaukkalan kirjasto ja Rajamäen kirjasto. Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella on vain pääkirjastot. Nurmijärvellä, Hausjärvellä ja Lopella on lisäksi kirjastoautot. Jos kunnan sisäisesti haluat saada esim. Hakalassa paikalla olevan kirjan kuljetettua Hyvinkään pääkirjastoon, voi tilauksen tehdä maksutta. Verkkokirjastossa se onnistuu tekemällä teokseen normaalivarauksen. Kts. maksut

Osasto

Toimipisteet jakautuvat eri osastoihin. Hyvinkään pääkirjastossa on seuraavat osastot: aikuisten osasto (A), nuorten osasto (N), lastenosasto (L), musiikkiosasto (M), lehtisali (S) ja kotiseutuosasto (K). Pohjapiirroksista näkee osastojen sijainteja kirjastossa.

Hakalan kirjastossa on aikuisten, nuorten ja lasten osastot.

Kirjojen ja muun aineiston tietotarroihin on merkitty niiden sijaintiosasto koodilla. Pääkirjaston osastot alkavat kirjaimilla HY ja Hakalan HE. Esimerkiksi pääkirjaston aikuisten osaston koodi on siten HYA, lastenosaston HYL ja musiikkiosaston HYM, Hakalan aikuisten osaston HEA, Hakalan nuorten osaston HEN jne.

Hyllyluokka

Hyllyluokka kertoo teoksen aihealueesta ja kirjallisuudenlajista. Luokka toimii myös osoitteena aineiston löytämiseksi. Tietokirjallisuus on järjestetty keskenään numerojärjestykseen. Kaunokirjallisuus on erillään omissa ryhmissään.

Hyvinkään kirjastossa luokituksessa noudatetaan YKL:ää eli yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää. Se on tarkasteltavissa internetissä Finto-sivustolla. Kyseessä on ns. kymmenluokitusjärjestelmä, mikä näkyy toistuvassa kymmenjakoisuudessa. Pääluokkia on kymmenen (0-9), jotka jakautuvat korkeintaan kymmeneen alaluokkaan jne. Mitä enemmän siis luokkamerkinnässä on numeroita, sitä tarkemmasta aihealueesta on kyse. Jokaisen teoksen luokkanumerossa on aina vähintään kaksi numeroa, esim 38. Seuraavat numerot erotetaan pisteellä, esim. 38.52 (= Peruskoulut) tai 74.1 (= Piirustustaide).

YKL:ssä valtaosa luokista on varattu tietokirjallisuudelle. Tietokirjojen hyllyluokka kertoo siihen sijoitettujen teosten aiheen. Jos siis olet kiinnostunut vaikkapa peruskouluista, löydät siihen liittyvää kirjallisuutta luokasta 38.52. Kaikkia luokkia ei kuitenkaan ole ryhmitelty hyllyihin erikseen. Esimerkiksi mainittua luokkaa 38.52 ei Hyvinkään pääkirjaston aikuisten osastolla ole jaoteltu omaksi ryhmäkseen. Sen sijaan hyllystä löytyy luokka 38.5 Koululaitos, johon on sijoitettu myös luokkaan 38.52 kuuluvat kirjat. Jos ei edes luokkaa 38.5 olisi merkitty erikseen hyllyyn, olisivat kyseiset kirjat luokassa 38.

YKL:ssä luokat 80-85 ovat kaunokirjallisuutta. Luokkaan 80 kuuluu sekasisältöinen kaunokirjallisuus, 81 kansanrunous, 82 runous, 83 näytelmät, 84 kertomakirjallisuus, 85.1 sadut, 85.2 kuvakirjat ja 85.3 sarjakuvat. Näiden luokkien perässä on yleensä vielä kieltä merkitsevä numero, esim. 84.2 tarkoittaa suomenkielistä kertomakirjallisuutta, 85.12 suomenkielisiä satuja jne. Kaunokirjallisuuden luokat on sijoitettu tietokirjoista erilleen omille paikoillensa. Kannattaa kysyä kirjaston henkilökunnalta, jos ei esimerkiksi tiedä, että missä sarjakuvat sijaitsevat. Myös pääkirjaston pohjapiirroksesta on tähän apua.

Sijainnit

Hyllyluokan lisäksi aineistoa on lajiteltu myös ns. sijaintitiedon avulla. Sijainti voi olla esimerkiksi jännityskirjallisuus, varasto tai helppolukuiset. Sijainti on tavallaan lisämääre luokituksen lisäksi, koska esim. jännityskirjallisuudelle ei ole omaa luokkaa. Jännitys on kuitenkin omissa hyllyissään, joten sijaintitieto kertoo, että kirja on sieltä löydettävissä.

Jos sijaintitietona näkyy varasto tai kausivarasto, henkilökuntaa voi pyytää noutamaan teoksen sieltä. Lastenosastolla on myös erityinen aiheittain järjestetty kokoelma kuvakirjoja, joille on merkitty sijainniksi päiväkotipaketit. Kokoelma sijaitsee henkilökunnan työhuoneessa ja siihen kuuluvia kirjoja voi kysyä lainattaviksi neuvonnasta. Muita sijainteja ovat mm. käsikirjasto, jonka aineistoa ei voi lainata muuten kuin yö- tai viikonloppulainaan - kirjastossa niitä voi lukea vapaasti. Myös lasten- ja musiikkiosastolla on pienet käsikirjastot. Kotiseutuosastoon kootaan Hyvinkäätä koskevaa aineistoa. Sitä voi tutkia ainoastaan kirjastossa.

Aineistolajit

Aineiston sijoitukseen vaikuttaa myös aineistolaji. Valtaosa on kirjoja, mutta omissa paikoissaan ovat DVD:t (elokuvat ja tietovideot erikseen), äänikirjat, lehdet, konsolipelit ja CD-ROM:t. CD:t ja nuotit ovat pääasiassa musiikkiosastolla, mutta niitä on myös lastenosastolla. Lehtiä on lehtisalissa, lasten- ja nuortenosastoilla sekä musiikkiosastolla.

Aakkostus

Samassa hyllyluokassa olevat teokset on järjestetty keskenään ensisijaisesti tekijän sukunimen mukaan. Jos yksittäistä tekijää ei ole mainittu tietokannan saatavuus-sivulla tai teoksen tietotarrassa, on kyseinen teos järjestetty teoksen nimen perusteella. Saman tekijän eri teokset järjestetään keskenään teoksen nimen mukaan. Henkilökunnalle laaditusta Hyllytys- ja aakkostusohjeesta selviää tarkemmat aakkostusperiaatteet.

Kirjojen päädyissä on pieni merkkitarra, josta selviää kirjan osasto, hyllyluokka sekä aakkostuksen kolme ensimmäistä kirjainta. Jos esimerkiksi kirjan on kirjoittanut Kalle Virtanen, on tarrassa merkintä VIR. Sama merkintä näkyy Ratamo-tietokannassa saatavuus-kohdassa hyllyluokan perässä (69.35 VIR). Merkintöjen perusteella on helppo seurata aakkostuksen kulkua hyllyssä. Merkintää ei kuitenkaan pidä sekoittaa ylimpänä olevaan kolmikirjaimiseen osastokoodiin. Alla on kuva erään kirjan merkkitarrasta.

Esimerkkikuva kirjan päätytarrasta

Näyttelyt ja esittelyt

Jos kirjaa tai muuta aineistoa ei kaikesta huolimatta löydy omalta paikaltaan, kannattaa tarkistaa, olisiko se nostettu johonkin esille. Varsinkin uudempia kirjoja voi olla uutuushyllyissä tai hyllyjen päädyissä palautuskärryissä ja esittelytelineissä. Palautuskärryissä on muutenkin kuluvan päivän aikana palautunutta aineistoa, eli jos etsimäsi on juuri palautettu, se voi olla siellä. Kirjastossa on myös erilaisia näyttelyitä, joihin on jonkin teeman mukaisesti valittu kirja- tai muuta aineistoa.

Päivitetty 12.4.2024