Info

Valinnanvapauskokeilu on avautunut kuntalaisille perjantaina 19.5.2017

Keski-Uudenmaan kuntien (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula) valinnanvapauskokeilun tavoitteena on kerätä tietoa ja kokemuksia uusista toimintatavoista sote-uudistusta varten.

Valinnanvapauden kokeiluja on Suomessa meneillään viidellä eri alueella. Kaikissa kokeiluissa painotetaan hieman eri asioita.

Hoitaja- ja lääkärivastaanottopalvelut

Keski-Uudellamaalla aloitetaan perustason lääkäri- ja hoitajavastaanottopalvelujen avaamisella valinnanvapaudelle. Kuntalainen voi valita palveluntuottajaksi hyväksyttyjen joukosta yhden toimipaikan, jonka asiakkaaksi ilmoittautuu. Valintaportaali on auki osoitteessa valinta.keski-uudenmaansote.fi se on avoin kaikille kokeilukuntien asukkaille.

Jos kuntalainen tarvitsee vastaanottopalvelujen jälkeen muita palveluja, hänet ohjataan nykyiseen terveyskeskukseen tai hän voi halutessaan käyttää myös yksityisiä palveluja kuten tähänkin asti.

Kuntalainen voi aina valita myös julkisen palveluntuottajan, eli esimerkiksi terveyskeskuksen, jota on käyttänyt tähänkin asti. Ne kuntalaiset, jotka eivät tee valintaa, pysyvät kotikuntansa lähipalvelujen piirissä.

Valintaa voi vaihtaa 6 kuukauden välein tai painavasta syystä aiemminkin.

Henkilökohtainen budjetti

Toisena osana kokeilua on paljon palveluja tarvitsevien henkilökohtainen budjetti. Palvelujen sisältöä tarkennetaan yhdessä palveluntuottajien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa ennen kokeilun käynnistymistä. Nämä asiakkaat valitaan erikseen ja heidän kanssaan käydään yhdessä läpi toimintatavat kokeilun aikana, jotta kokeilu on heille tarkoituksenmukainen. Henkilökohtaisen budjetin kokeilu käynnistyy syksyllä 2017 ja siitä tiedotetaan lisää lähempänä ajankohtaa.

Kokeilun laajennus suun terveydenhuoltoon

Keski-Uusimaa sai ainoana Suomessa käynnissä olevista valinnanvapauskokeiluista rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriöltä kokeilun laajentamiseen suun terveydenhuoltoon. Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä valtionavustus on 1,1 miljoonaa euroa.

Kokeilun tavoitteena on suun terveydenhuollon palveluiden tuottaminen nykyistä asiakaslähtöisemmin, laadukkaammin, tehokkaammin sekä paremmalla vaikuttavuudella valinnanvapautta toteuttaen. Asiakkaat pääsevät tekemään ensimmäisiä valintoja alustavan aikataulun mukaan lokakuun aikana.

Suun terveydenhuollon kokeilussa valintaa tekeville asiakkaille tarjotaan mahdollisimman laajasti tietoa valinnan tueksi, kuten tiedot palvelujen saatavuudesta, hoidon laadusta, sekä käyttäjien palautteesta palveluntuottajan perustietojen ja sijainnin lisäksi.

Kokeilussa suun terveydenhuollon palvelun ehdot ja periaatteet määrittelevä sääntökirja valmistuu syyskuussa. Sen jälkeen palveluntuottajia pyydetään ilmoittautumaan mukaan kokeiluun.

Suun terveydenhuollon kokeilussa on käytössä kapitaatiokorvaus, suoriteperäinen korvaus sekä kannustin-sanktiomalli.

Haluatko tietää lisää? Klikkaa alta itsellesi parhaiten sopivaa ryhmää.

Palveluntuottaja vastaanottopalveluihin

Palveluntuottaja henkilökohtaiseen budjettiin

Asiakas vastaanottopalveluihin

Asiakas suun terveydenhuoltoon

Sote-henkilöstö

Media 

 

Tule mukaan – valitsemalla vaikutat!

Päivitetty 20.12.2016 Tulosta

 
 

Yhteystiedot

Keski-Uudenmaan sote
Kankurinkatu 4 - 6,
05800 Hyvinkää
kusote@hyvinkaa.fi

 
Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän vt. johtaja

Pirjo Laitinen-Parkkonen
P. 019 459 4975
pirjo.laitinen-parkkonen@hyvinkaa.fi

 

 
Valtakunnallinen soteuudistus

Faktalehdet

http://alueuudistus.fi/faktalehdet