H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

Tulevat näyttelyt

16.9.–19.11.2017  
Kolonie Wedding - nykytaidetta Berliinistä

Iso sali ja Kaapon galleria

Andreas Wolf: untitled
Andreas Wolf: untitled

Lue lisää näyttelystä ja taiteilijoista (englanniksi) >>

Kolonie Wedding -näyttely esittelee laajan otoksen berliiniläistä nykytaidetta Hyvinkään taidemuseossa. Näyttelyn nimi juontaa juurensa Berliinissä toimivasta taiteilijoiden yhdistyksestä eli "siirtokunnasta" (Kolonie), joka koti sijaitsee Weddingin kaupunginosassa. Aktiivinen yhdistys järjestää kotikaupungissaan toimintaa 23 eri projektitilassa. Kolonie Wedding voidaan käsittää myös eläväksi taideteokseksi, joka rikkoo rajoja ja luo uusia ideoita ja elämyksiä sekä taiteilijoille että yleisölle.

Kolonie Wedding -näyttely esittelee kymmenen kuvataiteilijan ja viiden videotaiteilijan tuotantoa. Kaikki esillä olevat taiteilijat ovat joko järjestäneet näyttelyitään yhdistyksen projektitiloissa, toimineet näyttelyiden kuraattoreina tai vetävät omia projektitilojaan. Esillä olevat työt koostuvat maalauksista, piirustuksista, veistoksista, installaatioista, tekstiilitaiteesta ja videotaiteesta. Näyttelyn kuraattoreita ovat kuvataiteilija, taiteen tohtori Mika Karhu, tohtori Anna E. Wilkens ja kuvataiteilija Andreas Wolf.

Berliini on yksi tämän hetken nykytaiteen keskuksista maailmassa. Museoiden ja kaupallisten gallerioiden lisäksi kaupungissa toimii lukuisia muitakin nykytaiteen esitystiloja ja taiteellisia yhteisöjä. Berliinin monipuoliseen taide-elämään kuuluvat olennaisesti ympäri kaupunkia sijaitsevat projektitilat, jotka ovat usein taiteilijoiden tai kuraattoreiden ylläpitämiä yksityisiä tapahtumapaikkoja. Projektitilat eivät ole pelkästään taiteen esityspaikkoja vaan niissä keskustellaan taiteesta, väitellään, järjestetään yleisön ja taiteilijoiden kohtaamisia sekä välitetään tietoa uusista tapahtumista. Niiden myötä syntynyt keskustelukulttuuri muodostuu taiteilijoiden, kuraattoreiden, matkailijoiden, paikallisten asukkaiden konkreettisesta vuorovaikutuksesta. Tuloksena ei ole pelkästään mielipiteen vaihtoa vaan uusien ajatusten ja ideoiden suunnittelua ja kokeilua tulevaisuutta varten.

Vuonna 2001 joukko erillisiä taiteen esittämiseen perustettuja projektitiloja yhdistyi ja Weddingin kaupunginosaan perustettiin voittoa tavoittelematon Kolonie Wedding -yhdistys. Nykyisin siihen kuuluu 23 projektitilaa. Perustamisestaan lähtien yhdistyksen toiminta on ollut laajasti kansainvälistä: jäsenet ovat kotoisin ympäri maailmaa ja he ovat järjestäneet lukuisia kansainvälisiä vaihtonäyttelyitä esimerkiksi Itä-Euroopan maihin, Etelä-Afrikkaan, Yhdysvaltoihin ja Suomeen. Samalla yhdistys toimii vahvasti myös paikallisesti: projektitiloissa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia kuten konsertteja, performansseja ja näyttelyitä, joita kaikkia leimaa vahvasti ympäristön ihmisten osallistaminen mukaan toimintaan. Kolonie Weddingillä on läheiset suhteet myös suomalaisiin taiteilijoihin ja erityisesti Hyvinkääseen. Yksi näyttelyn kuraattoreista, hyvinkääläinen kuvataiteilija Mika Karhu on Kolonie Weddingiin kuuluvan, pohjoismaista ja etenkin suomalaista nykytaidetta esittelevän, Galerie Toolboxin perustajajäseniä.

Kolonie Wedding -näyttely tarjoaa laajan näkökulman berliiniläiseen nykytaiteeseen ja sen tuoreimpiin virtauksiin.

Näyttelyn taiteilijat (linkkien takana lisää tietoa taiteilijoista)

Jovan Balov, Tom Früchtl, Pablo Hermann, Jörg Hommer, Henrik Jacob, Karen Koltermann, Reiner Maria Matysik, Matthias Mayer, Karen Scheper, Mr. Ira Schneider, Gabriele Stellbaum, Artist-Duo Stoll-Wachall, Kata Unger, Veronika Witte ja Andreas Wolf.

Näyttelyä ovat tukeneet

sponsorit

 


 

1.12.2017–18.2.2018 
RIIKO SAKKINEN
PRESIDENTTIPELI

Iso sali

Riiko Sakkinen: UKK
Riiko Sakkinen, UKK


Riiko Sakkisen (s. 1976) näyttely Presidenttipeli tarttuu erittäin ajankohtaiseen aiheeseen - Suomen presidentteihin. Osana historiallista jatkumoa tänä Suomen juhlavuonna taidemuseon puhtaan valkoisille seinille maalataan kaikki 12 Suomen presidenttiä Ståhlbergista Niinistöön komeina rintakuvina. Kaikki taidemuseossa kävijät, ikään katsomatta, voivat äänestää itselleen henkilökohtaisesti tärkeintä, kunnioitetuinta tai inhotuinta presidenttiä. Näyttelyssä katse on suunnattu enemmän menneeseen ja katsojalle annetaan mahdollisuus ottaa näin kantaa maamme historiaan. Mutta tulevaisuus on kuitenkin aina läsnä. Viimeistään 11.2. tiedämme, kuka on Suomen 13. presidentti ja onko hänen kuvansa jo mahdollisesti valmiina taidemuseon seinällä. 

Kuvataiteilija Riiko Sakkinen on valmistunut 2002 Kuvataideakatemiasta. Hän on lähes koko taiteilijauransa ajan asunut Espanjassa. Taiteilijana hän on luonut mittavan kansainvälisen uran rohkeasti yhteiskunnallisia epäkohtia käsittelevällä taiteellaan. Sakkisen provokatiiviset maalaukset ja installaatiot haastavat kapitalismin valtarakenteita. Hän käyttää teoksissaan hyväksi mainosten ja tuotemerkkien visuaalista kieltä. Riiko Sakkinen on luonut ilmaisutavan tai tyylisuunnan, jota kutsuu turborealismiksi, jolla taiteilija sanoo haluavansa saada katsojan tietoiseksi kapitalismin mekanismeista ja vaikutuksista. Hänen kritiikkinsä kohdistuu niin itse taiteen sisäisiin rakenteisiin kuin tämän hetken polttaviin yhteiskunnallisiin ongelmiin kuten pakolaiskriisiin.


 

1.12.2017–18.2.2018
ANNIINA VAINIONPÄÄ
TIIVISTYNYT AIKA

Kaapon galleria


Anniina Vainionpää, Esirippu, 2017, puupiirros ja monotypia


Anniina Vainionpää (s. 1979) on taidegraafikko, joka teoksissaan yhdistää kahta erilaista tekniikkaa puupiirrosta ja monotypiaa. Näyttelyn nimi Tiivistynyt aika antaa viitteen teosten lähtökohdista, lapsuuden kodin hiljaisesta rapistumisesta ajan saatossa, villiintyneestä puutarhasta, lopullisten jäähyväisten mahdollisuudesta.

Miten muistikuvat ja kokemukset rakkaasta paikasta muuttuvat ajan kuluessa ja poissa ollessa. Taiteilija tekee eräänlaista surutyötä, äidin hautajaisista peräisin olevat kukat hehkuvat maljakoissa taiteilijan teoksissa. Äidin virkkaamat pitsiverhot luovat yhä tunnelmaan lapsuudenkodin huone tiloihin. Anniina Vainionpään taide syntyy usein muistojen ja henkilökohtaisten kokemusten kautta, niissä tärkeässä asemassa on hänen lapsuudenkotinsa. Se on jo hieman rapistunut, puutarha villiintynyt. Vuosikymmeniä sitten istutetut vaahterat varjostavat koko aluetta. Luonnon valtaama piha on villeydessään kaunis.

Mutta kuten Tsehovin Lokissa Sonja toteaa: "Minkäs sille voit, täytyy elää!"


 

KOKOELMAT ESILLÄ:

16.9.2017–18.2.2018 
Yrjö Saarisen maalauksia ja piirustuksia Sonckin kokoelmasta
Helene Schjerfbeck -huone

 


 

Päivitetty 11.11.2016 Tulosta

 

 

IN ENGLISH

По-русски

 
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO

Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää

P. 040 480 1644
s-posti: taidemuseo@hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi


Katso sijainti tästä

 

 

 

 

 
PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 5 €

Ryhmät yli 10 henkilöä 4 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 4 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
AVOINNA

ti–to 11–18
(ke vapaa pääsy 16–18),
pe–su 11–17


Katso poikkeukselliset aukioloajat >