Tekstin koko pieni teksti normaali teksti normaali teksti Pikahaku
Hyvinkää
Kirjaston tietokannat

Kirjaston koneilta asiakkaat voivat käyttää seuraavia tietokantoja:

 • MELINDA- yliopistokirjastojen yhteistietokanta
 • ARTO - kotimainen artikkeliviitetietokanta, jossa kuitenkin muun muassa Elektra-tietokannan artikkelit kokotekstimuodossa
 • VIOLA - musiikkiaineiston yhteistietokanta, Suomen kansallisdiskografia 
 • FENNICA  - Suomen kansallisbibliografia
 • Finna - Suomen kirjastojen ja museoiden yhteinen tietokanta
 • Aleksi - artikkeliviitetietokanta
 • Medic - kotimainen terveystieteellinen tietokanta
 • EBSCO - Hyvinkään kirjastossa tietokantoina ovat erityisesti yleisille kirjastoille suunnattu MasterFileElite sekä Library, Information Science & Technology Abstract
 • EEBO - (Early English Books Online) - englanninkielistä kirjallisuutta kokotekstinä vuosilta 1470 - 1700
 • ECCO - (Eighteenth Century Collection Online) - englanninkielistä kirjallisuutta kokotekstinä 1700-luvulta
 • ePress - Suomalaisten sanomalehtien näköisversiot luettavissa lehtisalissa olevalta koneelta.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä erikoiskirjastojen yksittäisiin tietokantoihin pääsee pääsääntöisesti vapaasti verkosta. Tieteellisten kirjastojen aineistotietokannat löytyvät täältä.

Lisätietoa tietokannoista

Viite- ja artikkelitietokannan välinen suurin ero on se, että viitetietokanta sisältää tietoja julkaisuista (esimerkiksi sen lehden nimen ja numeron, jossa haettu artikkeli on), kun taas artikkelitietokanta sisältää kokonaisia artikkeleita. Artikkelitietokantaa voidaan kutsua myös kokotekstitietokannaksi tai lehtitietokannaksi. Kirjastotietokannat ovat viitetietokantoja: ne kertovat kirjan tai lehden tai äänitteen tiedot ja saatavuuden.

ARTOon tallennetaan tiedot artikkeleista kuukauden kuluessa ao. lehden numeron ilmestymisestä. ARTO sisältää artikkeleita aikakauslehdistä ja kokoomateoksista, jotka on julkaistu Suomessa tai suomalaisten tutkijoiden tuottamina ulkomaisissa julkaisuissa. ELEKTRA (sisältyy Artoon) on kotimaisten tieteellisten elektronisessa muodossa olevien aineistojen haku- ja välityspalvelu. Luettavissa on lähes kymmenen tuhatta kotimaista tieteellistä artikkelia kokotekstinä.

ALEKSI sisältää viitetietoja 290 aikakauslehden ja 15 sanomalehden artikkeleista ja arvosteluista. Mukana ovat keskeisimmät kotimaiset aikakauslehdet yleislehdistä eri tieteenalojen pääjulkaisuihin. Aikakauslehtiviitteitä löytyy vuodesta 1982 lähtien ja sanomalehtiviitteitä vuodesta 1996. Kun haetaan uudempia kotimaisia lehtiartikkeleita, kannattaa tehdä tiedonhakuja sekä ALEKSIsta että ARTOsta.

Arto ja Aleksi täydentävät toisiaan: ALEKSIssa on mukana populaarisempaa aineistoa, kun taas ARTOsta löytyy enemmän tieteellisiä lehtiä ja kulttuurilehtiä.

EBSCO MasterFILE Elite tarjoaa yli tuhat lehteä kokoteksteinä sekä lisäksi yli kahden tuhannen lehden sisällysluettelot ja tiivistelmät. Yhdysvaltalaisiin lehtiin keskittynyt tietokanta sisältää muun muassa seuraavat julkaisut: Adolescence, Advertising Age, Advocate, American History, Behavioral Health Management, Billboard, Biography, Black Enterprise, Business Week, Career World, Christianity Today, Computer Weekly, Discover, Economist, Forbes, Foreign Affairs ja Psychology Today.

EPRESS palvelussa on tällä hetkellä noin sadan suomalaisen sanomalehden näköisversiot.

FENNICA - Suomen kansallisbibliografia sisältää tiedot Suomessa painetuista tai muuten valmistetuista kirjoista, lehdistä, sarjoista, kartoista, audiovisuaalisesta aineistosta ja elektronisista tallenteista sekä ennakkotietoja lähiaikoina ilmestyvistä julkaisuista. Tietokannassa on lisäksi tietoja ulkomailla ilmestyneistä julkaisuista, joiden tekijä on suomalainen tai jotka koskevat Suomea.

FINNA - Suomen kansalliskirjaston ylläpitämä tietokanta, jota kehitetään edelleen. Katso mukana olevat organisaatiot tästä. Finnasta löydät kirjallisuusviitteiden lisäksi mm. kuvia taideteoksista ja museoesineistä.

MELINDA on yliopistokirjastojen yhteistietokanta. Se sisältää Suomen kansallisbibliografian sekä viitetiedot yliopistokirjastojen, Eduskunnan kirjaston, Varastokirjaston ja Tilastokirjaston tietokantoihin sisältyvistä kirjoista, aikakauslehdistä ja sarjoista, kartoista, visuaalisesta aineistosta, arkistoista ja elektronisesta aineistosta

MEDIC on kotimainen terveystieteellinen tietokanta, jota on tuotettu vuodesta 1978 alkaen. Medic-viitetietokantaa tuottaa Terveystieteiden keskuskirjasto Terkko. Medic sisältää viitteitä suomalaisista lääke- ja hoitotieteellisistä:

 • artikkeleista
 • kirjoista
 • väitöskirjoista
 • opinnäytetöistä
 • tutkimuslaitosten raporteista

VIOLA on Suomen kansallisdiskografia ja nuottiaineiston kansallisbibliografia. Siihen on tallennettu tiedot kaikista kotimaisista nuoteista vuodesta 1977 alkaen sekä kotimaisista äänitteistä aina vuodesta 1901 alkaen. Lisäksi VIOLAssa on tietoja kaikkiaan kolmentoista kirjaston musiikkiaineistoista, myös ulkomaisista äänitteistä ja nuoteista.


Päivitetty  12.06.2013