Kanien torjuntaa jatketaan Hyvinkäällä

Kaupungin ympäristötoimeen ja viheralueiden suunnitteluun on toukokuulta 2016 alkaen tullut ilmoituksia kanihavainnoista Hyvinkäällä. Havaintoja on tehty eniten Hiiltomon ja Vieremän alueilla, mutta myös Kirjavantolpan ja Nummenkärjen alueilla. Myös muutamia pistemäisiä havaintoja on tehty muualla. 

Kanien torjuntatöitä on tehty syksystä 2016 alkaen. Torjuntatöitä jatketaan talvikaudella 2017-2018.

Ilmoittajat ovat kertoneet nähneensä yksittäisiä kaneja jo vuonna 2015, mutta niiden määrä on kevään 2016 kuluessa merkittävästi lisääntynyt. Kanien aiheuttamat vahingot ovat kokonaan toista luokkaa kuin rusakoiden tai jänisten aiheuttama haitta. Kasvillisuuden lisäksi kanit tuhoavat tunneleita kaivamalla pihojen ja puistojen rakenteita. Kanit elävät yhdyskunnissa joten luolastot voivat olla suuria. Kaneille sopivat ravinnoksi lähes kaikki kasvit mm. tuomi, jota muut jäniseläimet inhoavat sekä myös myrkylliset kasvit kuten marjakuuset ja muut havupensaat.

Hyvinkään hiekkakankaat ovat kaneille erittäin sopivaa ympäristöä koska luolapesien kaivaminen on helppoa ja pesät pysyvät kuivina. Kaneista tehdyt havainnot ovat varsin lähellä Sveitsinpuiston luonnonsuojelualuetta, jonne kanien ei toivota levittäytyvän.

Ympäristötoimi ja viheralueiden suunnittelu ovat pyytäneet asiantuntija-apua Suomen riistakeskukselta ja paikalliselta riistanhoitoyhdistykseltä. Valokuvien perusteella asiantuntija on varmentanut, että kyseessä ovat kanit. Kanit ovat muodostuneet ongelmaksi pääkaupunkiseudun kunnissa. Kokemuksien perusteella tiedetään, että torjuntatoimiin olisi ryhdyttävä mahdollisimman nopeasti havaintojen jälkeen. Riistakeskuksen asiantuntija neuvoo ryhtymään torjuntatoimiin välittömästi, jotta kanit saataisiin poistetuksi. Hyvin nopeasti tilanne voi muodostua sellaiseksi, että pystytään vain rajoittamaan kannan kasvua mutta kaneista ei päästä eroon.

Kanien torjuntatoimenpiteet

Kani on luokiteltu riistaeläimeksi, joka on rauhoitettu huhtikuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana. Kanin metsästyskaudella syyskuun alun ja maaliskuun lopun välillä metsästyskortin omaava henkilö voi alueen omistajan luvalla pyydystää villikaneja.

Riistakeskus ja paikallinen riistanhoitoyhdistys suosittelevat, että torjuntatyö ainakin alkuvaiheessa teetetään ammattilaisilla, joilla on paras tieto-taito ja useammanlaisia menetelmiä käytettävissään. Ammattilaisten käyttäminen takaa myös sen, että kanien torjuntatyö tehdään eettisesti ja eläimille tarpeetonta kärsimystä tuottamatta. 

Hyvinkään kaupunki on solminut sopimuksen kanintorjuntatyöstä ja torjuntatöitä on tehty syyskuusta 2016 maaliskuun loppuun 2017. Villikanikanta saatiin torjuntatöillä lähes poistettua maaliskuun loppuun mennessä. Kesäkaudella 2017 kanihavaintoja ei ole juurikaan tullut kaupungin tietoon. Kuitenkin syksyllä 2017 olemme saaneet muutamia havaintoja sekä vanhoilta alueilta että myös uusilta alueilta mm. Tehtaan alueelta ja Mustamännistöstä. Urakoitsija on tehnyt lumijälkikartoituksia loppuvuodesta 2017 ja tammikuussa 2018. Torjuntatöitä jatketaan talvikaudella 2018 havaintojen perusteella.

Viheralueiden suunnittelu kerää tietoja kanien esiintymisestä - Ilmoitathan havaintosi!

Hyvinkäällä nähdyistä kaneista kerätään havaintoja kaupungin karttapalautejärjestelmän kautta. Toivomme että ilmoitat mahdolliset kanihavaintosi, jotta saamme tietoa kanikannan laajuudesta.

Pääset karttapalautejärjestelmään osoitteessa www.hyvinkaa.fi tai suoraan tästä. Linkki ohjaa sinut kaupungin palautejärjestelmän pääsivulle. Valitse palautetyypiksi vasemmassa sivupalkissa oleva ”puistot ja viheralueet” ja palautteenantosivulla palautteen luonteeksi ”muu”.

Kuvallinen ohje palautejärjestelmän käytöstä ja kanihavaintojen jättämisestä löytyy tästä.

Kanien torjunta yksityisillä alueilla

Yksityiset tontinomistajat voivat antaa kaupungille luvan kanien torjuntaan omistamillaan alueella. Varsinaiset torjuntatoimet tekee urakoitsija. Lupa annetaan nettilomakkeella. Lomakkeen löydät oikean laidan sivupalkista tai tästä.

Suullisesti tai sähköpostilla tehtyjen kani-ilmoitusten yhteydessä annettu lupa ei ole pätevä, vaan lupa täytyy antaa oheisella lomakkeella. 

Toimenpiteisiin ryhtymisestä tiedotetaan urakoitsijan toimesta erikseen niille, jotka ovat antaneet suostumuksen kanien torjuntaan pihallaan. 

Päivitetty 28.7.2016 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

 

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

PL 21 / Suutarinkatu 2 D
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
f.  019 459 4612
tekniikka@hyvinkaa.fi
ymparisto@hyvinkaa.fi

Kartta Renton alueesta

Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

 

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0