Tekstin koko pieni teksti normaali teksti normaali teksti Pikahaku
Hyvinkää
Muistilista ulkomaille

Matkalle tai vaihtoon lähtevän opiskelijan kannattaa varmistaa, että tarvittavat rokotukset ovat ajan tasalla. Myös vakuutusturva on syytä laittaa kuntoon. Ulkomaille on usein hyvä ottaa mukaan tietty peruslääkevarasto.

Perusrokotukset

Perusrokotukset kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon! Nämä rokotukset ovat maksuttomia ja saat ne opiskeluterveydenhuollon vastaanotolla tai terveyskeskuksessa.
Jäykkäkouristus-/kurkkumätärokotus (tetanus/difteria) on voimassa 10 vuotta.

Poliorokotteeseen ei yleensä tarvita tehostetta, jos olet saanut normaalit perusrokotteet. Matkustettaessa alueille missä poliota vielä esiintyy ( esim. Nigeria, Intia), tehoste on tarpeellinen 5 vuoden välein. Kysy tarkempaa tietoa terveydenhoitajaltasi. 

Tarttuva maksatulehdus eli hepatiitti

A-hepatiitti

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruuan, juoman ja huonon käsihygienian välityksellä. Hyvä hygienia auttaa suojautumaan taudilta. Suoja on aiheellinen matkustettaessa Länsi- Euroopan, Australian ja Pohjois- Amerikan ulkopuolelle, riippuen matkan pituudesta ja olosuhteista.

Rokote (kauppanimi Havrix/ Epaxal) suojaa hyvin. Yksi rokoteannos antaa suojan vuodeksi ja tehosteen jälkeen suojavaikutus on ainakin 20 vuotta, mahdollisesti pidempäänkin. Rokote annetaan mielellään muutama viikko ennen matkaa, viimeistään kuitenkin juuri ennen matkaa ja tehosteannos 6 - 12 kuukauden kuluttua. Hinta on 2 x n. 49/40 euroa rokotteesta riippuen. Tarvitset rokotetta varten reseptin.

B-hepatiitti

B-hepatiitti tarttuu veren, seksin ja eritteiden välityksellä. Rokote on tarpeen esim. terveydenhuoltoalalla työskenteleville ulkomaan harjoittelussa. Tavallinen matkailija tarvitsee rokotusta vain aniharvoin.

Tehosteannokset annetaan kuukauden ja kuuden kuukauden kuluttua. Täysi sarja (kolme rokotetta) antaa elinikäisen suojan. Hinta on 3 x n. 32 euroa.
Saatavissa on myös yhdistelmärokote (Twinrix) A- ja B-hepatiittia vastaan. Rokotusohjelma on sama, kuten B- hepatiittirokotuksessa. Hinta on 3 x n. 43 euroa.

Malaria

Malaria on hyttysen pistojen välityksellä tarttuva tauti, joka aiheuttaa korkean kuumeen ja voi olla hengenvaarallinen. Malariaa esiintyy trooppisilla alueilla. Taudista on olemassa erilaisia muotoja, joiden vaarallisuus vaihtelee. Malariaan ei ole olemassa rokotetta. Estolääkettä on käytettävä koko matkan ajan ja matkan jälkeen ohjeen mukaan. Estolääkitys ei ole 100% tehokas, mutta taudin vaarallisuudesta johtuen kuitenkin erittäin tärkeä ja hyödyllinen.

Malarialääkitys on suunniteltava jokaiselle yksilöllisesti matkakohteen mukaan. Yleensä suurkaupunkeihin ja rantalomakohteisiin ei lääkitystä tarvita.
Tärkeintä on malariaa levittävien hyttysten pistoilta suojautuminen suojavaatetuksella ja hyttyskarkotteella. Käytä hyttyskarkotetta, joka sisältää dietyylitoluamidia(DEET)ja suojavaatetusta: pitkät hihat ja lahkeet, nilkkojen suojaus, vaaleat vaatteet. Ikkunoihin ja vuoteisiin verkot ja hävitä hyttyskarkotteella hyttyset ennen nukkumaanmenoa.
Pemetriinillä voit käsitellä vaatteet ja vuodeverkon.
Jos malaria-alueella oleskellessasi tai palattuasi sairastut korkeakuumeiseen tautiin, mene lääkäriin.

Muut rokotteet

Rokotteita japanilaiseen aivokuumeeseen, koleraan, lavantautiin, keltakuumeeseen yms. annetaan rokotusasemalta. Lisätietoja saat opiskeluterveydenhoitajaltasi tai pääterveysaseman oman piirisi sairaanhoitajaltatai tartuntatautihoitajalta

Rokotukset 

Matkailun todelliset terveysriskit

 • Turistiripuli (ainakin 1/3 matkailijoista etelän lomakohteissa, tropiikissa lähes kaikki)
 • Liikenneonnettomuudet
 • Sukupuolitaudit
 • Entisen sairauden paheneminen
 • Päihteet 

Matkalle kannattaa ottaa mukaan

 • Omat lääkkeet, myös reseptit käsimatkatavaroihin tullia varten
 • Desinfektiohuuhde käsille
 • Osmosal-jauhetta ripuliin
 • Ripulilääkettä (esim. Imodium ilman reseptiä apteekista)
 • Gefilus- tai laktofilustuotteita
 • Aurinkovoidetta, kosteusvoidetta
 • Haavanhoitovälineet
 • Särkylääkettä
 • Hyttyskarkote
 • Hydrokortisonia ötökänpistoihin ja auringonpolttamiin 

Ota huomioon trooppisissa maissa

Hoida tarvittavat hammaslääkärikontrollit ja gynegologiset tutkimukset ennen matkaa. Hammaslohkeamiin voi tarvittaesa ostaa pikapaikkasementtiä (Cavit). Keitä ruuat kunnolla. Juo riittävästi nesteitä.Käytä pullotettua vettä. Puhdista hyvin pienetkin haavat. Vältä eläinten nuolaisuja rikkinäiselle iholle (rabiesvaara). Asianmukaiset jalkineet suojaavat myrkyllisten eläinten puremilta. Trooppisissa maissa psoriaasi, akne, herpes ja aurinkoihottuma pahenee helposti ja tulee sieni-tulehduksia.

Vakuutusturva

Matka EU-maihin

Hae Kelasta tarvittava Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sen esittäminen oikeuttaa sinut EU/ETAmaissa, Sveitsissä, Virossa, Latviassa, Unkarissa ja Australiassa samoihin sairaanhoitoetuuksiin kuin oman maan kansalaisilla on. Huomaa kuitenkin, että etuudet voivat erota paljonkin suomalaisista eivätkä tarkoita ilmaista hoitoa!

Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi passilla. Pohjoismaissa riittää suomalaisuuden todistaminen henkilötodistuksella.

Katso lisätietoa:

www.kela.fi

Euroopan unionin Internetsivuilla:

Eu

europa.eu/index_fi.htm

Matkavakuutus on hyödyllinen myös EUmaissa.

Matka EU-maiden ulkopuolelle

Sairaanhoito EU-maiden ulkopuolella on kallista. Hanki ehdottomasti matkavakuutus! Vakuuta samalla matkatavarasi. 

Matkalta palattuasi

Jos sinulla on oireita matkalta palattuasi, ota yhteys terveysasemaasi.
HUOM! Sosiaali- ja terveysalalla sekä ruoanvalmistuksessa toimivia opiskelijoita koskettaa erityisohjeet koskien esim. MRSA- ja salmonella-näytteitä. Ohjeet saat oppilaitokseltasi tai opiskeluterveydenhuollosta.

Lisätietoa

Rokotukset

Matkailijan terveysopas

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=2317 Terveysportti
Laaja terveysalan tietopankki

Päivitetty  05.03.2009